Jong en Veilig

Sidi amin - verhalenverteller

Opstaan voor jouw broer of zus moet je durven

Een veilige samenleving: vrij en rechtvaardig. Dat is jouw en mijn doel. Dat doe je voor jezelf en voor elkaar. Maar laten we bij het begin beginnen, want jij hebt de grootste rol om de wereld weer een beetje beter te maken. Maar dat doe jij natuurlijk samen met Sidi Amin.

Meneer bent u Marokkaans? Bent u Surinaams?’, die vraag stellen scholieren al vrij snel wanneer ze Marco Kranenburg zien presenteren in de rol van Sidi Amin. Het antwoord is dan steevast: ‘Ik ben een wereldburger.

En zo is de gehele Sidi Amin–presentatie vooral een manier om de dialoog aan te gaan over verschillende taboeonderwerpen zoals drugs, criminaliteit, mensenuitbuiting en discriminatie.

Sidi Amin is een rolmodel, uitgevoerd door gastdocent en oprichter van Link2Work Marco Kranenburg. Je kunt hem beschouwen als de broer voor jongeren in kwetsbare posities, die bruggen slaat naar iedereen. Na meerdere lessen en workshops ervaren de leerlingen Sidi Amin als de persoon bij wie ze vertrouwelijk hun problemen kunnen bespreken en vragen kunnen stellen.

 

Het schoolvoorbeeld Sidi Amin is zacht in de aanpak, maar hard op de inhoud. Dat betekent dat hij leerlingen met respect benadert. Echter schuwt hij de confrontatie niet. Als wereldburger gelooft hij niet in pappen en nathouden. Hij durft jongeren aan te spreken op onwenselijke/ intolerante opvattingen en gedrag.

Sidi Amine komt op verzoek op basisscholen, het voortgezet/beroepsonderwijs en tijdens de Vrijdagmiddag Couscous.

Sidi Amin vindt zijn oorsprong in de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. De bedoeling is jongeren te leren opstaan voor elkaar. Maar eigenlijk gaat het rolmodel Sidi Amin nog een laag dieper. Hij is vooral een inspirator die jongeren in hun taal grijpt. Hij leert ze inzien dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor elkaars (sociale) veiligheid. Meer weten?

Luister mee!

Mediacafé is een podcast waarin jongeren, ondernemers en docenten met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen. Elke week bespreken ze een nieuw thema; van Corona tot aan tips voor jouw netwerkvaardigheden.

Wij zijn naast Spotify ook te beluisteren op: